ICRCs Niger delegation constructed a new warehouse for storing medicines and therapeutic food. This requires controlled temperatures below 25°.  However, in Niamey temperatures at the hottest time of the year can be up to 47°, and the electricity supply is not stable.  The conventional solution with a false ceiling would need 15-16 air conditioners running in shifts, with a diesel-powered generator running up to 12 hours per day providing back-up power. ICRC identified an innovative solution to build a green warehouse, using local technology and local materials, aiming to reduce carbon emissions in the long run. Only two air conditioners are required to be run, in the peak weeks of heat.  Second walls inside the warehouse are made of stabilised earth bricks, with space left between the walls containing rice husk bags.  There is a double false ceiling, with a layer of glass wool on the first ceiling, then a 30cm layer of straw on the roof. The construction project required double the investment in the short term but due to electricity and fuel cost savings the investment will pay back in only 3-4 years. The warehouse needs minimum maintenance and the reduction in carbon emissions is significant. 

You can also view the video provided by CiCR here